ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ
ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Πόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μιας πόλης, η αξία της και κατά συνέπεια οι ζωές των κατοίκων της, όταν τα πεζοδρόμιά της – ακόμη και στο ιστορικό της κέντρο – παραβιάζονται κατάφωρα από ι.χ. (κυρίως δίτροχα);

Γιατί οι αρμόδιοι δεν βεβαιώνουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στα δίτροχα που παραβιάζουν τα πεζοδρόμια με συνέπεια ο πεζός στο πεζοδρόμιο να είναι αντιμέτωπος σχεδόν σε κάθε βήμα του με τον κίνδυνο να γίνει θύμα τροχαίου δυστυχήματος;

Μήπως η παράλειψη της πράξης του οργάνου για τη διασφάλιση της τήρησης του Κ.Ο.Κ. είναι παράβαση καθήκοντος;

Σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συγκεκριμένη οδηγία οι πεζοί να αδειάζουν το χώρο για τα οχήματα.

Η ανάγκη ανατροπής της καταπίεσης στην καθημερινότητα

Μήπως η αδιαφορία για τα συμβάντα που διέπουν την καθημερινότητα κάνει τους πολίτες αδύναμους στο να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους;

Πώς να σταματήσουν οι μίζες, τα φακελάκια και τα ρουσφέτια, που γίνονται συνήθως στα κρυφά, όταν δεν τιμωρούνται οι εξόφθαλμες παραβάσεις; Πώς να υπάρξουν «ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια» όταν αυτές εξανεμίζονται στο πρώτο βήμα που κάνει ο πολίτης στο πεζοδρόμιο;

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

Η παραβίαση των πεζοδρομίων από τα ι.χ., μετατρέπει τα πεζοδρόμια σ’ ένα άτυπο εκτροφείο φασιστικής συμπεριφοράς και ανοχής στην αδικία. Για να βγούμε από το βούρκο της ιδιοτέλειας, στον οποίο η πολιτεία μάλλον άθελά της μας ωθεί, για να ανατρέψουμε την διαφαινόμενη πορεία προς τη ραγδαία φτωχοποίηση των ζωών μας, για να είμαστε αξιοπρεπείς είναι πιθανότατα προϋπόθεση το να περπατάμε όρθιοι σε ελεύθερα πεζοδρόμια.

Οι μεγαλουπόλεις στην Ελλάδα νοσούν και ένας από τους κύριους λόγους γι’ αυτό είναι η παράνομη εισβολή των δίτροχων στα πεζοδρόμια.

Η νόσος των πεζοδρομίων, η οποία προκαλείται από την παραβίασή τους, μεταξύ άλλων υποβαθμίζει την ιστορική σημασία μιας πόλης, είναι δείγμα δουλοπρέπειας, σπατάλης, είναι διαρκής προσβολή της τιμής και της προσωπικότητας των κατοίκων της.

Καθημερινά θύματα ρατσισμού στο πεζοδρόμιο: γέροι, παιδιά, ανάπηροι

Συνέπεια της παραβίασης των πεζοδρομίων από ι.χ. είναι ο μερικός ή συνολικός αποκλεισμός από αυτά πληθυσμιακών ομάδων όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία· δηλαδή υπάρχουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που λόγω της παραβίασης των πεζοδρομίων από τα ι.χ. γίνονται θύματα ρατσισμού (γέροι, παιδιά, ανάπηροι …).

Το περπάτημα είναι πρώτη μας ανάγκη. Το ό,τι δεν μπορούμε να περπατήσουμε σαν άνθρωποι, για να ψευτοβολευτεί μια μειονότητα που παραβιάζει τα πεζοδρόμια είναι η αιτία του ότι κινείται η πλεινότητα των πολιτών, σχεδόν διαρκώς, σε περιβάλλον καταστολής. Υπάρχει άφθονη άσφαλτος για ν’ αφήσει ο καθένας το όχημά του.

Προτάσεις:

1). Πρέπει οι αστυνομικοί να βεβαιώνουν τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. στα δίτροχα που παραβιάζουν τα πεζοδρόμια.

2). Μπορεί να μετατραπεί μεγάλο μέρος των οδών του κέντρου της Θεσσαλονίκης σε ποδηλατόδρομους και στα λεωφορεία να επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων.

3). Μπορεί  κάθε πολίτης να μάθει για τα δικαιώματά του και να τα διεκδικεί.

Η άμεση κινητοποίηση για θεραπεία από τη νόσο των πεζοδρομίων είναι μάλλον προαπαιτούμενο για να σταθούν κοινωνία και πολιτεία στα πόδια τους.

Χρίστος Καλλίτσης

Σχετικά:

Ελεύθερη η πλατεία Ελευθερίας

Ανταπόκριση (κουδούνι)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΔΟΣ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ

Με το ποδήλατο στη δουλειά

Σχολιάστε