Για την εφαρμογή του Συντάγματος

Για να υπάρξει ένα τέλος σε αυτή την κοινωνικοοικονομική κατρακύλα που βιώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, χρειάζεται μάλλον η Δικαιοσύνη να ορθώσει το ανάστημά της, να σταθεί στο ύψος της. Για να συμβεί αυτό, εδώ και καιρό πολλοί πολίτες απ’ όλους τους κλάδους των επαγγελμάτων αγωνίζονται καταθέτοντας μηνήσεις, αιτήσεις ακύρωσης, προσφυγές, αναφορές, δημοσιεύοντας ζητήματα σχετικά, διαδηλώνοντας σχεδόν ασταμάτητα από το 2008 και μετά. Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των πολιτών είναι: «Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια».

Οι παραβιάσεις του Συντάγματος από τις αποφάσεις που υπογράφουν τα μέλη του κοινοβουλίου και όχι μόνο είναι αμέτρητες και οι συνέπειες αυτών των παραβιάσεων έχουν ως κορυφαίο εγκληματικό επακόλουθο τις χιλιάδες των αυτοκτονιών (περίπου 4.000 από το 2010 και μετά).

Για να ζούμε σε ανθρώπινη κοινωνία χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη. Η τρικοματική κυβέρνηση (πλέον δικομματική) έχει παραβιάσει την προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό το Σύνταγμα (άρθρο 1, παρ. 2), την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αυτοκτονίες* διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο από το 2011 στο 2012, ενώ το 2011 είχαν παρουσιάσει ρεκόρ πεντηκονταετίας, και αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους.

Ποιός θα μας σώσει από τους «σωτήρες»;

Για να υπάρξει ανθρώπινη ανάπτυξη χρειάζεται να μετριαστεί το άδικο και για να συμβεί αυτό ο μόνος ίσως σίγουρος τρόπος είναι να γίνει κάθαρση. Η δικαιοσύνη κατά συνέπεια χρειάζεται να λειτουργήσει με αποδοτικούς ρυθμούς για την κάθαρση της κλεπτοκρατίας. Όλοι οι πολίτες σύμφωνα με την αρχή της ισονομίας είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους.

Είναι γεγονός πως κατά τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί πολλές απάτες πολιτικών προσώπων, οι οποίες όμως κατά ένα περίεργο τρόπο ακόμη δεν έχουν εξυχνιαστεί από τη δικαιοσύνη και δεν έχουν αποδωθεί οι ευθύνες στους υπαίτιους της απαξίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της σχεδόν συστηματικής παραβίασης του Συντάγματος. Επακόλουθο της ατιμωρησίας είναι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών και των παραβιάσεων του Συντάγματος.

«Είναι νομικός παραλογισμός να πιστεύει κανείς ότι το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών απαλλάσσουν επίορκους υπουργούς.» Ανδρέας Δημητρόπουλος, περιοδικό HOTDOC, 13 Ιουνίου 2013.

Επιτροπές νομικού ελέγχου

Μπορούν να συσταθούν επιτροπές νομικού ελέγχου, οι οποίες να επανεξετάσουν τα θέματα των εξεταστικών επιτροπών και των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο από τότε που ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος περί «ευθύνης υπουργών» (2003). Μέλη των επιτροπών νομικού ελέγχου μπορούν να είναι πολίτες σε συνεργασία με δικηγόρους, οι οποίοι να είναι κληρωτοί όπως συμβαίνει κατά τη διενέργεια εκλογών με τις εφορευτικές επιτροπές.

Μεσίες δεν υπάρχουν, οι πολίτες χρειάζεται να συμμετέχουμε διαρκώς στα κοινωνικά συμβάντα. Οι υποτιθέμενοι μεσίες θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα μονάχα αν εμείς τους προσγειώσουμε.
Χρίστος Καλλίτσης

* «Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνεργοι ή όλοι οι άστεγοι αυτοκτονούν, αλλά η οικονομική κρίση και η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον ενεργοποιεί το έλλειμμα ανθεκτικότητας του καθένα και ενεργοποιεί και αυτοκαταστροφικούς μηχανισμούς σαν μοιραίο μέσο επίλυσης αυτής της αντίφασης», τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) Στέλιος Στυλιανίδης. Πηγή: http://www.iatropedia.gr/articles/read/4158

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s