Για την απελευθέρωση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη το 2014

Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, οι πλατείες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης στο ιστορικό της κέντρο καταστρέφονται από τα μηχανάκια και τ’ αυτοκίνητα που τα παραβιάζουν. Την ίδια ώρα, συζητιέται η δαπάνη «7-8 εκατομμυρίων ευρώ» για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

pl-eleytherias-b-w-2

Μήπως το έργο που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το να προστατευτούν τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες από τα παράνομα ι.χ. (δίτροχα, τετράτροχα); Μήπως γι’ αυτό δεν χρειάζονται διαγωνισμοί και χρηματοδοτήσεις απλά η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

Μήπως η πλατεία Ελευθερίας αναβαθμίζεται απλά από τη στιγμή που φύγουν τ’ αυτοκίνητα από αυτή; Μήπως πρέπει να προστατευτούν τα πολύτιμα πλατάνια της; Μήπως δεν χρειάζεται υπόγειο πάρκινγκ σε μια πεζοδρομημένη περιοχή; Μήπως η δαπάνη (ίσως μικρότερη των € 4.000,00) για να τοποθετηθούν περιμετρικά στην πλατεία Ελευθερίας παγκάκια, να τοπθετηθούν δύο βρύσες … είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα της αιματηρής λιτότητας που επιβάλλει το 2014 η πολιτεία στους πολίτες της Ελλάδας;  Mήπως έτσι θα μπορέσουμε να δούμε ένα φως στο τούνελ της υποβάθμισης της καθημερινότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου η επιβεβλημένη από την πολιτεία λιτότητα δεν έχει συνάφεια με πολυδάπανα έργα.

Φιλόξενη είναι η πόλη που μπορείς να περπατήσεις στα πεζoδρόμιά της και να ξαποσταίνεις στις πλατείες της. Η παράδοση των πεζοδρομίων στους πεζούς είναι μάλλον προαπαιτούμενο για να σταθούμε κοινωνία και πολιτεία στα πόδια μας.

Είναι υπόλογη η πολιτεία επειδή ολοφάνερα αφήνει να καταστρέφονται τα πεζοδρόμια από τα παράνομα μηχανάκια και αυτοκίνητα που τα παραβιάζουν. Έτσι πλήττεται η κοινωνική συνοχή.

Όχι σε ακόμη ένα «μεγάλο έργο» (μεγαλομανία) που μεταξύ άλλων δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε. Ναι στην άμεση επιστροφή της πλατείας Ελευθερίας στους πολίτες.

Χρίστος Καλλίτσης

Μπορείτε να διαβάστε σχετικά:

Ελεύθερη η πλατεία Ελευθερίας

ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ

Καλώς ήλθατε στη Θεσσαλονίκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s