Ο πολίτης νοιάζεται

Η ελληνική πολιτεία μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και του πιο υγιώς σκεπτόμενου και ενεργού ανθρώπου – πολίτη. Στο σκέλος το οικονομικό ισχύουν πλέον σχεδόν τα αντίθετα από αυτά που θα έπρεπε για να μπορέσει να ορθοποδήσει η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν μισθωτές δουλειές (το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 29%), κλείνουν οι επιχειρήσεις κατά χιλιάδες ενώ οι δαπάνες επιβίωσης αυξάνουν κατακόρυφα με πρώτη στη σειρά τη φορολογία.

Μέσα σε αυτό το άθλιο επαγγελματικά τοπίο καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους χιλιάδων ευρώ για έσοδα που δεν είχαμε. Μήπως πρόκειται για άδικους και παράνομους φόρους;

Το δικαίωμα στην εργασία προσβάλλεται από την πολιτεία όπως και το δικαίωμα στη φορολόγηση βάσει της οικονομικής δυνατότητας του πολίτη.

Στο ζήτημα άλλων συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πολίτη όπως: παιδεία, υγεία, οικογένεια επιχειρείται από την πολιτεία μια ραγδαία συρρίκνωση.

Από την άλλη μεριά με τις αποφάσεις της πολιτείας ανθούν οι μαυραγορίτες και το λαθρεμπόριο ενώ ξεπουλιέται η ιστορία μας, λεηλατείται το φυσικό περιβάλλον και ό,τι πολύτιμο έχει στην κατοχή της η πολιτεία, ό,τι δηλαδή εννοούμε δημόσιο συμφέρον.

Πώς φτάσαμε εδώ; Ποιοί είναι υπαίτιοι γι’ αυτή την απότομη υποτίμηση των ζωών μας; Είναι πλέον η ώρα να καταργηθούν «νόμοι» όπως ο περί ευθύνης υπουργών, η βουλευτική ασυλία και ν’ ανακληθούν τα άδικα και πιθανότατα παράνομα φορολογικά μέτρα. Είναι η ώρα να δικαστούν οι υπαίτιοι της κρίσης και να καταργηθεί η ατιμωρησία των πολιτικών, των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζιτών.

Το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Ο αγώνας είναι διαρκής κι εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικά συμβάντα. Πέρα από παρατάξεις και κόμματα, το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Δεν χωράει σε καμιά ανθρώπινη κοινωνία να έχει ως κυρίαρχη ιδεολογία της το κλέψιμο. Το αίτημα δικαιοσύνης είναι οικουμενικό και η ικανοποίησή του πρωταρχική για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το βάρος δεν πέφτει μονάχα στους δικαστές αλλά σε όλους του πολίτες.

Όσο για τα ΜΜΕ είναι ανύπαρκτα, ενώ είναι τόσα πολλά σε αριθμό είναι ελάχιστα σε οντότητα. Κάποια στιγμή όταν θα σταματήσουν να ξεπουλιούνται θα είναι χρησιμότερα.

Όχι στο ξεπούλημα, όχι στην ηττοπάθεια. Ναι σε μια υγιή ανθρώπινη κοινωνία.

Για να προλάβουμε τα χειρότερα χρειάζεται να κινητοποιηθούμε και να κινητοποιούμαστε διαρκώς για το κοινό καλό. Μπορούμε να εκφράσουμε με πράξεις την πολιτική μας ενηληκίωση. Το Σύνταγμα είναι το εργαλείο και όποιον λογικό άνθρωπο και να ρωτήσεις γύρω σου: ο πολίτης που νοιάζεται, σου λέει πως είναι η λύση. Τί περιμένεις λοιπόν;

Χρίστος Καλλίτσης

Μπορείτε να διαβάστε:

ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ*

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δίκαιη κοινωνία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s