Τα νήπια πληρώνουν την ανεπάρκεια του υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το νηπιαγωγείο είναι πλέον υποχρεωτικό για τα νήπια. Ωστόσο, η πολιτεία  που είναι υποχρεωμένη βάσει του Συντάγματος να παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία, δεν δίνει την ευκαιρία σε όλα τα νήπια να μπορούν να πάνε στο νηπιαγωγείο. Δεν παρέχει για όλες τις μέρες της βδομάδας μέσο μετακίνησης από το νηπιαγωγείο στα σπίτια των νηπίων. Έτσι τα νήπια οικισμού του νομού Πιερίας μπορούν να παρακολουθούν το νηπιαγωγείο 2 από τις 5 μέρες της βδομάδας, οπότε και υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησής τους με λεωφορείο.

Οι νηπιαγωγοί προτείνουν στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους με λωφορείο που φεύγει συνήθως 45 λεπτά μετά τη λήξη του κλασικού τμήματος. Απαιτούν όμως από τους γονείς να υπογράψουν δήλωση πως γι’ αυτό το διάστημα, που τα παιδιά παραμένουν στο νηπιαγωγείο, την ευθύνη των παιδιών την έχουν οι γονείς, παρότι είναι απόντες! Παράλογη και μάλλον παράνομη απαίτηση, η οποία φανερώνει πόσο καταπιεστικό είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Φανερώνει πως το ζήτημα πιθανότατα δεν είναι τα χρήματα αλλά το να επιβλήθεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε μαθητές και γονείς. Δείχνει πως η πολιτεία θέλει να μετακυλήσει κι άλλες ευθύνες και δαπάνες που αφορούν τη βασική εκπαίδευση στους γονείς των νηπίων. Αποκαλύπτει το πώς η πολιτεία προσπαθεί μέσω της παιδείας να υποτάξει τους πολίτες, να τους οδηγήσει σε αντιφάσεις και να τους έχει εξαρτημένους για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο υπολειτουργεί εδώ και 35 μέρες μαθήματος και σίγουρα δεν φταίνε τα νήπια γι’ αυτό. Πιθανότατα δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Κάθε γονιός μπορεί και μάλλον πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία που του προκαλούν (33 ημέρες προς €13,00/ημέρα= €429,00). Η αποζημίωση περιλαμβάνει i) δαπάνες βενζίνης και συντήρησης ιδιωτικής χρήσης οχήματος προς €3,00/ημέρα και ii) αποζημίωση για τη λοιπή υλική και ηθική βλάβη προς €10,00/ημέρα.

Σε παρατυπίες που αφορούν στη λειτουργία της εκπαίδευσης ο κάθε γονιός έχει πιθανότατα την υποχρεώση να σταθεί και να απαιτήσει το δίκιο του, έτσι κάτι θ’ αλλάξει και μάλιστα στο χώρο της παιδείας των νηπίων. Φυσικά το εγχείρημα δεν είναι εύκολο όπως άλλωστε και τα περισσότερα πράγματα που αξίζουν στη ζωή.

Χρίστος Καλλίτσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s