Ο αχόρταγος

Ίσως κάποια στιγμή συνειδητοποιήσεις πως πέρα από το να ικανοποιείς τις ανάγκες για να επιβιώνεις, ζεις για να φτιάξεις ένα όνομα. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται καθημερινά με το ήθος που διακρίνει τις πράξεις του. Δεν μπορεί για παράδειγμα να αθετείς το λόγο σου, άλλα να λες και άλλα να κάνεις, να προσπαθείς διαρκώς να τα μπαλώσεις, όταν σε πιάνουν στα πράσα. Δεν μπορεί να εξαπατάς το διπλανό σου, το γιο σου, τον αδελφό σου και να παραμυθιάζεσαι πως κάτι φτιάχνεις γιατί κλέβεις χρήματα, περιουσιακά στοιχεία και ζεις άνετα. «Έλα τώρα, όλοι έτσι κάνουν», είναι μια συχνή δικαιολογία, μήπως όμως μια τέτοια δικαιολογία είναι δείγμα παλιμπαιδισμού, τυχοδιωκτισμού και ωχαδερφισμού; Μήπως σε αυτές τις συμπεριφορές κρύβονται και οι αιτίες της υποδούλωσης της Ελλάδας του 2015 στους δανειστές της;

Μοιάζει αδιανόητο αυτό που κάνεις κι έτσι νομίζεις πως η απάτη σου θα μείνει ατιμώρητη. Ποιός θα τους πιστέψει πως εσύ, ένας τόσο «καλός άνθρωπος», θα μπορούσες να κάνεις κάτι σε βάρος των συνανθρώπων σου, του γιου σου ή του αδελφού σου. Θα τολμήσουν τα θύματα να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να σε πάνε στα δικαστήρια; Τελικά είσαι ένα είδος απαθούς ανθρώπου που τις έχει γραμμένες τις αξίες, επομένως δε σε νοιάζει τι θα γίνει αύριο, αφού πάλι κάτι δόλιο θα σκεφτείς για να συνεχίσεις να ξεγλιστράς παρόλες τις περί του αντιθέτου ενδείξεις.

Φυσικά πάντα υπάρχει ελπίδα και μπορεί να ξυπνήσει μέσα σου ο άνθρωπος. Οι καιροί έχουν γυρίσματα. Ίσως το πιο μεγάλο μας χρέος είναι να είμαστε και να παραμένουμε άνθρωποι.

Χρίστος Καλλίτσης

Ηθική: η περί του αγαθού αντίληψη.

Ήθος: αι εν τινι τόπω θεωρούμεναι ως ορθαί και νόμιμοι συνήθειαι (πάπυρος εγκυκλοπαιδικόν και γλωσσικόν λεξικόν).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s