ΑΝΘΡΩΠΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Είναι Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015, την Τετάρτη (23/9) πρέπει να κάνω χημειοθεραπεία. Για να μπορέσω να την κάνω στο νοσοκομείο πρέπει άμεσα να βρω και να πληρώσω στον ΟΑΕΕ € 11.000,00. 

Ήμουν μέχρι τον Ιούλιο του ’15 ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, δημοσιογράφος – φωτογράφος, βάση μιας διάταξης σύμφωνα με την οποία αν έχεις έδρα σε χωριό με λιγότερους από 3.000 κατοίκους μπορείς με αυτό το επάγγελμα να είσαι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Λόγω αναπηρίας δικαιούμαι πλέον συνταξιοδότηση. Η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με κρίνει ως ανάπηρο κατά 90% και ισχύει για το διάστημα από τον Ιούνιο του ’14 μέχρι τον Οκτώβριο του ’16. Κατέθεσα το αίτημα με τα δικαιολογητικά στον ΟΓΑ το Μάρτιο του ’15 και μου ζήτησαν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ. Ο τελευταίος δεν μου την έδωσε. Αναγκάστηκα να αλλάξω ασφαλιστικό φορέα, να μπω σε νέες δαπάνες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, παρά το αμφιλεγόμενο της άρνησης του ΟΑΕΕ (υπάρχει σχετικό πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, το οποίο τη θεωρεί μη σύννομη, 6/4/2010) να με απαλλάξει και να συνταξιοδοτηθώ από τον ΟΓΑ. 

Καλούμαι πλέον να πληρώσω αναδρομικά για το διάστημα 2010-2015 τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα μου επιστρέψει αυτά που του πλήρωσα αφαιρουμένων των ασφαλίστρων που αφορούν τον τομέα υγείας. Το πότε είναι άγνωστο. 

Μπήκα αρχικά σε ρύθμιση για την εξόφληση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ, αλλά η ρύθμιση διακόπηκε από τη στιγμή που έκανα το αίτημα για συνταξιοδότηση. Το νέο μου βιβλιάριο υγείας στον ΟΑΕΕ ισχύει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2015. Ενώ παράλληλα εξετάζεται το αίτημα συνταξιοδότησής μου. 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησα κύκλο χημειοθεραπειών, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε τρεις βδομάδες. Η επόμενη χημειοθεραπεία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου και η ασφάλισή μου ισχύει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Επικοινωνώ με τον ΟΑΕΕ για να μου δώσουν μια παράταση μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της σύνταξης και μου δηλώνουν ρητά πως αυτό είναι αδύνατο αν δεν ξοφλήσω την οφειλή μου, η οποία αφαιρούμενου του ποσού που είναι να πάρω για σύνταξη για ένα διάστημα 14 μηνών ανέρχεται στις € 11.000,00. 

Βρέθηκα αναγκαστικά στον ΟΑΕΕ, ενώ ήμουν ασφαλιστικά ενήμερος όλα τα χρόνια. Ξαφνικά χρωστάω ένα υπέρογκο ποσό, σε εποχή των λεγόμενων capital controls. Μου ζητούν να πληρώσω ένα ποσό, στο οποίο μου χρεώνουν διπλά τον τομέα υγείας (τον πλήρωσα στον ΟΓΑ και τον πληρώνω και στον ΟΑΕΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα). Ο ΟΑΕΕ ενώ δεν πλήρωσε τίποτε για την περίθαλψή μου, μου ζητάει να τον πληρώσω. Yπολογίζουν πως θα συνταξιοδοτηθώ με το χαμηλότερο ποσό σύνταξης (€ 470,00) παρότι έχω τρία ανήλικα παιδιά και τέλος δεν υπολογίζεται ως διάστημα συνταξιοδότησης, το διάστημα από τον Ιούνιο του ’14 που σύμφωνα με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας έχω αναπηρία κατά 90% και δεν έχω ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα. 

Η υπάλληλος του ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη, η οποία προϋπολόγισε πως θα πάρω τη χαμηλότερη σύνταξη και για το μισό χρονικό διάστημα από αυτό που είμαι ανάπηρος, είναι ανάλγητη στα προηγούμενα επιχειρήματά μου και στη ζωτική μου ανάγκη να κάνω χημειοθεραπεία. Αντίθετα μου δηλώνει πως θα έπρεπε να είμαι ήδη ανασφάλιστος. 

Σκεφτείτε μήπως είναι βασανιστικό για έναν καρκινοπαθή να του λένε ξαφνικά πως δεν μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία του γιατί η ασφάλεια του πλέον δεν τον καλύπτει: επειδή τέθηκε αναδρομικά σε ισχύ ένας νόμος που του επιβάλλει επιπλέον ασφάλιστρα. Εξάλλου σύμφωνα με γνωμοδότηση των καθηγητών Αντώνη Μανιτάκη και Ακρίτα Καϊδατζή (12/2/2014) θα πρέπει να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέωση των ανάλογων εισφορών ανεξάρτητα αν τις καταβάλλει ο ασφαλισμένος ή όχι. 

Από 1/1/2015 δεν έχει δοθεί καμία νέα σύνταξη από τον ΟΑΕΕ, όπως ψυχρά μας ανέφερε η υπάλληλος του ΟΑΕΕ. Είναι γνωστό το πλιάτσικο που έχει γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τα τελευταία χρόνια, από το λεγόμενο πελατειακό κράτος, με επακόλουθο αυτή τη στιγμή να ξεζουμίζουν και να στερούν την υγειονομική περίθαλψη και τη σύνταξη από τους πολίτες. Αυτό το πελατειακό κράτος, το οποίο είναι μια αχαρακτήριστη μειονότητα. Καλείται σήμερα η πλειονότητα να θυσιαστεί για να συνεχίσει να ευημερεί το επαγγελματικό πολιτικό προσωπικό. Και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ίσως η προκήρυξη των εκλογών που διεξάγονται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 και ελάχιστα αφορούν τους πολίτες αφού η πολιτική υπαγορεύεται από τους δανειστές.    

Σκέφτομαι πως αυτό το κράτος έχει ως τακτική το να εισπράττει από τους αδύναμους, από αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Είτε βρίσκεις τα λεφτά ζητώντας βοήθεια από τους κοντινούς σου ανθρώπους που μπορεί να έχουν και να ευαισθητοποιηθούν, είτε δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα και επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας σου. 

Λύση θα μπορούσε να είναι να επιστρατεύσουμε την ανθρωπιά μας, ειδικά όσοι κατέχουν θέσεις κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν το συνάνθρωπο. Να στοχεύουμε στο καλύτερο και να παραδειγματιζόμαστε από αυτό. Ο αγώνας συνεχίζεται. 

Χρίστος Καλλίτσης

 

Advertisements

2 thoughts on “ΑΝΘΡΩΠΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

 1. Κύριε Καλλίτση,

  Μού επισήμανε το πρόβλημά σας η Βασιλική Μετατρούλου. Επειδή το ζήτημα είναι επιτακτικό και, δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση σε επίπεδο υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε απευθείας στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το αίτημα να ανανεωθεί κατ’ εξαίρεση και προσωρινά η ασφάλιστική κάλυψή σας, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τη θεραπεία.
  Το παραπάνω κείμενό σας τα λέει όλα. Μπορείτε να το στείλετε αυτούσιο, προσθέτοντας ως παραλήπτες τους εξής:

  Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  Κοιν.:
  Κύριο Γιώργο Κατρούγκαλο, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  Κύριο Ανδρέα Ξανθό, Υπουργό Υγείας

  και προσθέτοντας στο τέλος με σαφήνεια το αίτημά σας.
  Φαντάζομαι επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να επιδιώξετε να δώσετε και κάποια δημοσιότητα στην ενέργειά σας αυτή, δηλαδή ίσως να στείλετε την επιστολή σας σε μέσα ενημέρωσης κλπ.
  Εύχομαι κάθε καλό.
  Α.Κ.

  • Κύριε Καϊδατζή,

   σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απόκρισή σας και για τη βοήθεια!

   Με εκτίμηση,

   Χρίστος Καλλίτσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s